איך אפשר לטפל בדיבור מתוך שינה אצל ילדים?

דיבור מתוך שינה הוא הפרעת שינה נפוצה מאוד, במיוחד בקרב ילדים.  למעשה, לא מעט הורים מודאגים שואלים את עצמם האם הדיבור מתוך שינה עשוי להזיק לאיכות השינה כמו גם להתפתחות הילד, וזאת בשל דיבורים שלא פעם הופכים להיות רועמים במיוחד ובהתאם לכך גם משפיעים על שאר בני הבית. אם הילד שלכם מדבר מתוך שינה, זה הזמן להבין קודם כל מה זה אומר – והאם מדובר בהפרעה ברת טיפול. בשביל לסייע לכם לקבל תשובות על כל השאלות הבוערות, בחרנו  להציג את המדריך הבא.

דיבור מתוך שינה – כל מה שצריך לדעת

דיבור מתוך שינה היא תופעה שמתרחשת הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים, כאשר מחקרים שנערכו בתחום מצאו כי ילדים שמדברים מתוך שינה עלולים להמשיך ולדבר גם בגילאים מבוגרים. לרוב, אין מדובר בתופעה מזיקה מאחר ורוב הילדים ממשיכים לשקוע בשינה ולא מתעוררים. אפשר לקרוא בהרחבה על דיבור אצל ילדים באתר איך גדלת, וזאת מתוך מטרה להעמיק את הידע דרך מקור מהימן. ברשת ניתן למצוא לא מעט דיסאינפורמציה בנוגע לנושא הזה, ועל כן אתר איך גדלת מהווה מקור מידע מהימן ומקצועי לנושא דיבור מתוך שינה, וגידול ילדים בפרט.

חוקרים אשר בדקו את הנושא גילו כי דיבור זה מתרחש בשלב של NREM שהוא שלב שבו אין ריצוד עיניים מהיר. שלב זה הוא שלב של התעוררות חולפת, כאשר רוב הילדים מדברים בין 30 שניות ועד דקה לכל היותר. הדיבור יכול להיות רהוט או קטוע, ולכן לא פעם אתם כהורים לא תבינו בדיוק מה הילד מנסה לומר. זה הזמן להסביר כי אין צורך ממשי להעיר את הילד בזמן הדיבור כי הוא אינו מודע לכך, ועשוי אפילו להיבהל במידה ותעירו אותו באמצע הלילה בעקבות הדיבור.

 

 

הפרעת שינה – לא מה שחשבתם

במחשבה ראשונית, הדיבור יכול בהחלט לספק תמונה לגבי מצבו הרגשי של הילד. אם הוא מתרגש למשל לפני חגיגה בגן או בבית הספר או לקראת אירוע משפחתי, התוצאה יכולה להיות דיבור קטוע או רהוט בנוגע לאירוע. לעיתים, הדיבור יכול להתרחש על רקע של יציאה מהשגרה כמו למשל חופשה במלון באילת, אולם אין בסיס מחקרי שיכול להעיד על כך כי שינוי מגורים משפיע על איכות השינה ועל התדירות של הדיבור.

למרות שדיבור מתוך שינה מסווג כהפרעת שינה, לא נמצא במחקרים כי לדיבור יש השפעה על איכות השינה, ועדות לכך ניתן למצוא אצל מבוגרים שבעצמם מדברים אך אינם מודעים לכך ואף מדווחים על שינה איכותיות וטובה לאורך זמן.

מתי כדאי לשקול פנייה לרופא?

כפי שציינו, לרוב דיבור מתוך שינה אינו משפיע על איכות השינה או על הבריאות של הילד. יחד עם זאת, כאשר התדירות היא גבוהה והדיבור מלווה בזעקות או פעולות שיכולות להיות אלימות, זה הזמן לפנות לרופא ילדים אשר יבחן את מצבו הבריאותי ובעת הצורך יפנה לבדיקה במעבדת שינה. ברחבי הארץ ישנן מספר מעבדות המתמחות בטיפול בילדים, כאשר על פי רוב תוצאות הבדיקה יכולות לסייע לטובת הבנה עמוקה יותר של הדיבור ומהיכן הוא נובע. רק לעיתים רחוקות מאוד מדובר בתופעה חמורה המחייבת שימוש בתרופות מרשם או טיפול התנהגותי, אולם כל קבלת החלטה לגבי טיפול צריכה להתבצע אך ורק על ידי רופא מומחה לשינה.

לסיכום

תופעה של דיבור מתוך שינה היא תופעה נפוצה שמתרחשת אצל לא מעט ילדים כאן בישראל, כמו גם בעולם. אין מדובר בהפרעת שינה שפוגמת באיכות השינה והיא לרוב אינה מזיקה, אולם אם מדובר בדיבור שהופך להיות טרוד יותר ויותר כמו גם רם, אפשר בהחלט לפנות לרופא המשפחה ולקבל ממנו הפנייה למעבדה המתמחה בתחום. לקבלת מידע נוסף אודות הנושא, מומלץ להיכנס לאתר איך גדלת, ובכך להוביל לקבלת מידע מהימן ומקצועי שנכתב על ידי מומחים בתחומם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות