איך יוצאים לחופשה עם אגרופוביה – חרדה ממקומות ציבוריים?

כשאנו רוצים לצאת לחופשה, אנו בדרך כלל מתלבטים לגבי נושאים שונים ולמען האמת כאלו שדי נחמד להתלבט לגביהם. השאלות שעולות בדרך כלל הן שאלות כמו "איפה נלון ובאיזו רמה אנו רוצים שהמלון שלנו יהיה?" "האם כדאי לטייל בארץ במקומות שבהם עדיין לא היינו או שכדאי הפעם לכוון לחופשה בחו"ל?" או "איזה בגדים כדאי לארוז בהתאם למזג האוויר שצפוי להיות באזור בו אנו מטיילים?". עם זאת, כאשר אחד מבני המשפחה או החברים שאמורים להצטרף לחופשה, סובל מאתגרים נפשיים שונים, התכנון הופך למורכב יותר ומצריך התאמה מיוחדת. יותר מכל, האתגר הגדול הוא אצל אנשים שסובלים מאגרופוביה שהיא למעשה חרדה ממקומות ציבוריים. האם זה אומר שמצבים הללו האפשרות לחופשה יורדת מהפרק לחלוטין? ובכן, התשובה בקצרה היא שממש לא, ועם הכנות מתאימות אפשר בהחלט לצאת לחופשה מהנה. בואו נדבר על התופעה ואיך אפשר לצאת לחופשה אם סובלים ממנה.

מהי אגרופוביה?

על מנת להתמודד עמה, חשוב להכיר את התופעה וההשפעה שלה על החיים לעומק. מדובר למעשה על סוג מסוים של חרדה – פחד מפני מקומות ציבוריים, אירועים המוניים מרובי משתתפים או מפגשים חברתיים. אותה חרדה באה לידי ביטוי בתגובה גופנית ולרוב מדובר על קצב לב מוגבר, הזעה, חום גוף שעולה, לפעמים עד כדי התקף חרדה של ממש. החרדה הזו יכולה לבוא לידי ביטוי במקומות שונים עבור אנשים שונים. יש כאלו שירגישו אותה במפגשים חברתיים מצומצמים, אחרים יחוו אותה במקומות גדולים והומי אדם כמו קניונים, כאלו שיסבלו ממנה בנמלי תעופה או פארקים גדולים וכך הלאה. אם כך – נשמע שכלל אין אפשרות לצאת לחופשה במצבים הללו, אבל האמת היא שזה בהחלט לא כך. בואו נדבר על האפשרויות.

איך לצאת לחופשה עם אגרופוביה?

האתגר של יציאה לחופשה (שיכולה להתקיים במגוון אפשרויות לינה) עם אגרופוביה הוא בסך ביטוי אחד להתמודדויות רבות של הסובלים מההפרעה. מן הסתם, מי שסובל מזה לא יכול להישאר כל החיים בבית ובאופן כללי מומלץ לטפל בבעיה, מה שבהחלט אפשרי גם בטווח הרחוק יותר עם טיפולים נפשיים יעילים כמו CBT ודומיו.

לקראת החופשה, יש כמה דברים שאפשר לעשות:

הכנה מנטלית

חשוב להתכונן לחופשה, להבין יחד עם האדם שסובל מההפרעה לאן נוסעים בדיוק, לנתח את הסיטואציות הבעתיות ולהכין רשימת תרחישים למקרים בהם האגרופוביה תרים את הראש.

היצמדות לאדם מוכר

בין אם זה הילד שלכם או בן/בת הזוג, הנוכחות שלכם בטיול חשובה מאד. הרבה פעמים אלו הסובלים מההפרעה ירגישו בנוח וטוב יותר כשהם יודעים שיש לצידם אדם מוכר ואהוב שיסייע ברגעי הקושי.

איך יוצאים לחופשה עם אגרופוביה - חרדה ממקומות ציבוריים?

מה לעשות במהלך הטיול?

טכניקות הרפיה

חשוב ללמוד טכניקות של הרפיה ונשימות שיוכלו לסייע במצב של התקף או חרדה מוגברת. אימון מקדים יגביר את היעילות שלהן ברגע האמת.

הימנעות מסיטואציות קשות מדי

אפשר ורצוי לתכנן את הטיול כך שלא תגיעו למקומות מועדים לפורענות. לא צריך להימנע לחלוטין ואפשר לאתגר את האדם עם ההפרעה מעט לקראת ריפוי והחלמה, אבל בהחלט לא צריך לזרוק אותו למים עמוקים ולהגיע לסיטואציות הומות ורועשות מדי שלא יעשו לו טוב.

אם מקפידים על הדברים הללו בהחלט אפשר לצאת לחופשה משפחתית או עם החברים וליהנות ממנה כרגיל. עם זאת, אם מדובר על תופעה שפוגעת באיכות החיים של הסובלים ממנה, אנו ממליצים בחום לגשת לייעוץ רפואי בהקדם ולבחון את האפשרויות המתאימות לטיפול שיעזור להתגבר על הבעיה בטווח הרחוק. חופשה מהנה והרבה בריאות!

נגישות