אז אתם רוצים לפתוח עסק ולשם כך מעוניינים בפתיחת תיק עוסק פטור? אל דאגה – זהו החלק הקל יותר במסגרת פתיחת עסק חדש. או לפחות אחד הקלים. איך עושים זאת? מה היא האלטרנטיבה של עוסק מורשה? ומה עוד מעניין וכדאי לכם לדעת על נושא העוסק הפטור? הסקירה הבאה תבהיר ותחדד את הדברים.
מה דרוש בכדי לעשות זאת?
נתחיל היישר מהנושא המרכזי: מה דרוש בכדי לפתוח תיק עוסק פטור? כעקרון, צריך ששלושה גופים מרכזיים במדינה ידעו שאתם עוברים לסטטוס של עוסק פטור. אלו הם מס הכנסה, מע"מ והביטוח הלאומי. לכן, יש לפתוח תיקים בשלושתם. זה אומר קודם כל תיק במס הכנסה, שם תוגדרו כ"עוסק". לאחר מכן פותחים תיק במע"מ כ"נישומים" ומעדכנים את ביטוח לאומי. מס הכנסה וביטוח לאומי למעשה כבר "מכירים" אתכם מהעבר – מדובר כעת רק על עדכון מצב בגופים אלה. אם תעברו על מדריך מפורט לפתיחת עוסק פטור באתר Xplace, תגלו שהתהליך איננו מסובך במיוחד. הפשוט ביותר, הוא לחפש באינטרנט את האתר הממשלתי, שבו ניתן להגיש "בקשה לפתיחת תיק עוסק פטור באמצעות האינטרנט". אפשרות נוספת, היא לגשת למשרדים השונים שבהם מדובר. שם ממלאים טפסים לא מסובכים מדי ומציגים מסמכים בסיסיים כמו תעודת זהות וצילום של צ’ק. לפני כן מומלץ לבדוק מהן הדרישות העדכניות. תוכלו לראות זאת באתרי הרשויות השונות, בהן במילא תבדקו היכן ומתי יש סניפים מתאימים. אם התקשרתם כבר עם רואה חשבון לצורך סיוע בניהול העסק, הדברים יוכלו להתבצע דרכו ובאופן זריז יותר. מומחה כזה מומלץ בכלל, כמקור לסיוע וייעוץ שוטף.
האם מותר לכם בכלל?
לפני שאתם רצים לפתוח עוסק פטור, שאלה ראשונית חשובה היא האם אתם בכלל רשאים לעשות זאת? או שאתם חייבים לפתוח דווקא עוסק מורשה? יש שני תנאים בסיסיים לכך:
- גובה המחזור הצפוי – מחזור העסקאות השנתי הצפוי, לפי הערכתכם, שחייב להיות מתחת לרף מסוים. לשם ההמחשה, רף זה עומד נכון ל-2023 על 107,692 ש"ח. שימו לב, שהוא מתעדכן בכל שנה ושמדובר על הכנסות ברוטו ולא על רווח.
- סוג העיסוק – יש סוגי עיסוק שמחייבים פתיחת עוסק מורשה, ללא תלות בגובה המחזור הצפוי. עריכת דין למשל.
פטור או מורשה?
אם אתם לא כלולים ברשימת העסקים שמחויבים להיות עוסק מורשה, תוכלו להקפיד שלא לעבור את רף ההכנסות החודשי, שמעבר לו חייבים להיות עוסק מורשה. אם תרצו, תוכלו דווקא כן להירשם מההתחלה ממש, כעוסק מורשה. ההבדלים בין השניים לא גדולים מאוד, אך גם לא זניחים וחשוב להבין אותם. עוסק פטור הוא מצב יותר פשוט וקל וזה דבר משמעותי, במיוחד בעסקים בראשית דרכם. העוסק הפטור פטור מגביית מע”מ מלקוחותיו – תהליך שמוסיף סרבול ובירוקרטיה להנהלת החשבונות השוטפת. הוא גם מחייב להעלות מחירים או לצמצם רווחים, מאחר שתצטרכו כאמור להעביר למע"מ את חלקם. מדובר על 17% – לא המון, אך גם לא מעט במצטבר. אם כי ניתן לקזז ממה שמעבירים למע"מ את המע"מ שאתם עצמכם משלמים כעסק. מצד שני, אם העסק שלכם יעמוד על הרגליים עצמאית ובהמשך ישגשג, האם תרצו להימנע מלעבור רף הכנסות שנתי מסוים? ייתכן שכן וייתכן שלא. אם אתם למשל עובדים כעצמאים במקביל לעבודה כשכירים, רק לשם השלמת הכנסה, קל ונוח להישאר עוסקים פטורים.
לסיכום
פתיחת עוסק פטור הוא תהליך מהיר ופשוט. למרות זאת, מומלץ שלא למהר ולעשות אותו, לפני שעוברים ביסודיות על ההשלכות השונות ומחליטים בינו לבין עסק מורשה, באופן מחושב.